País Dogon

És una comunitat amb arrels i costums que es perden en l’origen dels temps. Van fugir de la persecució dels musulmans i es van assentar en els penya-segats de Bandiagara desplaçant a altres ètnies com els pigmeus i els tellem. El poble Dogon segueix sense llum elèctrica ni carreteres i es manté allunyada del món gràcies a la inaccessibilitat dels seus poblats; és un lloc tan diferent a tot el que coneixem que fins i tot es regeixen per un altre calendari, amb setmanes de cinc dies.
Al País Dogon passejar per la falla de Bandiagara permet conèixer petits pobles, com Benimatou, amb unes vistes panoràmiques i un paisatge rocós al·lucinants, i Teli, situat als seus peus i lloc des del qual es poden contemplar les antigues cases de pigmeus.
També descobrirem la seva arquitectura, amb els seus graners, altars, santuaris i llocs de reunió o “togunas”, i de què viuen els seus habitants, que es basen en els cicles agrícoles i cultiven cebes, mill i arròs, amb els quals després comercien en els mercats de Sangha, Kani-Kombolé o Badiagara.
I no podem deixar al tinter al baobab: l’arbre sagrat i màgic al país Dogon. Cada família té un, del qual extreuen fibra; a més, les seves fulles tenen propietats medicinals i els seus fruits s’utilitzen per elaborar una salsa que solen incorporar als plats de mill.

De vuelta al poblado. Autor Carolina Martins
De vuelta al poblado. Autor Carolina Martins
Si has viatjat amb nosaltres i vols participar de la nostra exposició itinerant, entra en contacte amb el nostre equip per conèixer les teves imatges i publicar-les en la nostra “ExpoTuareg