El litoral mediterrani

Arribar a Líbia per terra no era fàcil. Un trajecte de poc més de 100 km sortint de Djerba a Tunísia, fins al lloc fronterer de Ra’s Ajdir on, a més d’estar prohibit fer fotografies, erem examinats exhaustivament després de fer una cua de diverses hores. “Benvinguts a Líbia, tingui paciència” semblaven dir-nos els guàrdies fronterers mentre examinaven tranquil·lament els nostres passaports pàgina per pàgina.

La costa líbia de la Mediterrània guarda encara restes arqueològiques que ens parlen de l’esplendor del país en l’època de l’Imperi Romà, encara que no cal oblidar que els primers a arribar van ser els fenicis.

Arribant per terra el nostre primer gran descobriment és Sabrata. A 90 km de la frontera es troba a mig camí de Trípoli i era el punt de trobada amb l’equip d’xofers Tuaregs. Sabrata, va ser un dels punts de partida de la ruta de les caravanes des del Mediterrani cap al desert i en aquest assentament no cal perdre els magnífics mosaics i l’amfiteatre, l’escenari està emmarcat per 108 columnes corínties disposades en tres pisos.

En darrer dia de viatge després d’àrdues jornades de desert i una merescuda dutxa, ens desplaçàvem fins a Al-khums per conèixer les impressionants ruïnes de Leptis Magna, un dels conjunts de restes romanes més importants del mediterrani.

Leptis Magna va ser fundada pels fenicis al s VII A.C., però el seu moment de màxima esplendor va tenir lloc sota l’Imperi Romà, durant el regnat de Septimi Sever, fill de Leptis, al segle II de la nostra era. El teatre, l’arc de Septimi Sever, els banys d’Adrià, el temple de les Nimfes, el cap de Gorgona, el port i el mercat són alguns dels seus punts d’interès més destacables.

Trípoli va ser en el seu origen un grup de tres colònies fenícies, Oea (actual Trípoli), Labda (la romana Leptis Magna) i Sabrataa. Per això la zona va rebre el nom genèric de Trípolis, és a dir, tres ciutats.

Si has viatjat amb nosaltres i vols participar de la nostra exposició itinerant, entra en contacte amb el nostre equip per conèixer les teves imatges i publicar-les en la nostra “ExpoTuareg